(102)

Kohtalona mestauslava: Kuolemanrangaistus Suomessa 1500-1825

audiobook & e-book


SynkÀt tarinat kertovat Suomessa rauhan aikana teloitettujen historian.

Mikko Moilasen menestysteos Suomen pyövelit (Docendo 2019) kertoi kuolemantuomioita toimeenpanneiden virkamiesten tarinoita. Nyt on asiakkaiden vuoro.

Suomessa kuolemaantuomituista löytyy tietoa 1500-luvulta alkaen, ja viimeinen rauhan aikana kuolemaantuomittu mestattiin vuonna 1825. Mikko Moilanen on kerÀnnyt tiedot 1 500 tapauksesta, joissa tuomittu pÀÀtyi mestauslavalle tai hirsipuuhun. Tietokirja Kohtalona mestauslava esittelee kuolemaantuomittujen taustoja, elÀmÀnkulkua ja tuomioon johtaneita rikoksia. Tarkemmin tarinoissa paneudutaan reiluun 20 tapaukseen. Oikeus ei ollut summittaista, vaan asiakirjalÀhteiden avulla kuolemantuomioon johtaneista olosuhteista ja tapahtumista voi saada tarkan kuvan.

Tuomittujen kohtaloiden lisÀksi kirja kÀsittelee teloituspaikkoja. Mestaukset ja hirttÀmiset tapahtuivat varta vasten nimetyillÀ paikoilla, joita tunnetaan noin 350. Alkujaan ne olivat kirkonmÀillÀ tai toreilla, sittemmin maanteiden varrella muistuttamassa matkalaisia lainkuuliaisuuden hyveestÀ.

Mikko Moilanen on työskennellyt tutkijana Metlassa. PyöveleistÀ hÀn kiinnostui selvitettyÀÀn omaan sukuunsa liittyvÀÀ 1700-luvun kuolemantuomiota. Pyöveleiden historian lisÀksi hÀn on selvittÀnyt noin 200 suomalaisen mestauspaikan sijainnin.


Narrator: Jari Nissinen
Duration: