(60)

Vägen mot det friska : att bli fri från ätstörningar

audiobook & e-book


"--- hennes prosa rör sig dansande lätt kring det allvarstyngda ämnet."

Psykologtidningen

"Boken fyller en central funktion för ökad förståelse och kunskap för att synliggöra ätstörningsproblematiken över tid.

Den är lättillgängligt skriven och inger hopp om tillfrisknande för att kunna återta makten över sitt eget liv. Vägen mot det friska lämpar sig för drabbade, närstående och vårdpersonal."

BTJ

”På vissa sätt var det svårare att vara på väg att bli frisk än att vara sjuk. Som svårt sjuk fanns inga alternativ. Ätstörningen styrde. Det fanns en lätthet i det, ett överlämnande som lockade trots negativa följder. Nu var jag själv tvungen att börja bestämma i vilken riktning jag skulle gå.”

Med utgångspunkt från sina egna och andras personliga erfarenheter skildrar Anna Ehn vägen bort från ätstörningar. Att ta sig ur sjukdomen är en process, inte sällan med bakslag längs vägen. Det är svårt att befinna sig i ett gränsland, inte längre sjuk men inte heller riktigt frisk.

Hon intervjuar personer som alla har varit drabbade, och som nu blickar tillbaka på sitt tillfrisknande. Vad fick det att vända? Vad hjälpte dem vidare? Vad innebär det egentligen att vara ”frisk”?

Var och en har sin egen väg ut ur sjukdomen och det finns inget facit som fungerar för alla. Däremot visar kören av berättelser detta: Vägen finns. Den är ofta utmanande, krokig och tidskrävande. Men det går att bli frisk.

Med hjälp av den senaste forskningen fördjupas kunskapen och förståelsen för vad som krävs för att bli fri. Vilken betydelse har självbilden? Varför är det så svårt att hitta balans i träningen? Det pågår studier av den genetiska aspekten av ätstörningar – hur kan det komma att påverka framtidens behandlingsmöjligheter? Kan det till och med finnas läkemedel inom räckhåll?

I Vägen mot det friska varvas fakta med personliga reflektioner. Boken fokuserar på tillfrisknandet som process samtidigt som Anna Ehn och de personer hon intervjuar reflekterar över vad som gjorde just dem friska och vilka erfarenheter det gett dem.