Miten ylintä valtiojohtoa on suojeltu salamurhilta Suomessa ja muualla Euroopassa.
Kattava tietokirja vallanpitäjien henkilösuojauksen historiasta kertoo, miten ylintä johtoa on suojeltu murhayrityksiltä Euroopassa niin sodan kuin rauhan oloissa. Samalla se on ensimmäinen laaja yleisteos valtiojohdon henkilösuojauksesta Suomessa itsenäisyyden alkuajoista aina Kekkosen toiseen kauteen.
Kirjassa käydään läpi valtio- ja sotilasjohtoon kohdistuneita salamurhia ja niiden yrityksiä. Tapausesimerkit vievät lukijan Euroopan levottomien vuosikymmenten halki ja kertovat, miten Hitleriä, Churchillia ja deGaullea suojeltiin onnistuneesti attentaattiyritysten pitkältä sarjalta. Samalla kirjassa pohditaan, miksi turvatoimet pettivät monissa muissa tapauksissa. Murhasuunnitelmien kohteiksi ovat joutuneet myös Suomen valtionjohtajat. Kirja sisältää yksityiskohtaista tietoa muun muassa Rytiin, Mannerheimiin, Paasikiveen ja Kekkoseen kohdistuneista uhkista ja niiden torjunnasta.
Mikko Tyni (s. 1985) on palkittu tietokirjailija, joka perehtynyt muun muassa tiedustelun ja henkilösuojauksen historiaan. Aiemmin häneltä on julkaistu teos Marsalkan muskettisoturit – Mannerheimin henkivartiointi ja turvallisuus 1918–1946 (Docendo, 2022).