(0)

Kuinka salamurha estetään : Valtionjohdon henkilösuojaus Euroopassa 1914–1964

audiobook & e-book


Miten ylintä valtiojohtoa on suojeltu salamurhilta Suomessa ja muualla Euroopassa.

Kattava tietokirja vallanpitäjien henkilösuojauksen historiasta kertoo, miten ylintä johtoa on suojeltu murhayrityksiltä Euroopassa niin sodan kuin rauhan oloissa. Samalla se on ensimmäinen laaja yleisesitys valtiojohdon henkilösuojauksesta Suomessa itsenäisyyden alkuajoista aina Kekkosen toiseen kauteen.

Kirjassa käydään läpi valtio- ja sotilasjohtoon kohdistuneita salamurhia ja niiden yrityksiä. Tapausesimerkit vievät lukijan Euroopan levottomien vuosikymmenten halki ja kertovat, miten Hitleriä, Churchillia tai de Gaullea suojeltiin onnistuneesti attentaattiyritysten pitkältä sarjalta. Samalla pohditaan, miksi turvatoimet pettivät monissa muissa tapauksissa. Murhasuunnitelmien kohteiksi ovat joutuneet myös Suomen valtionjohtajat. Kirja sisältää yksityiskohtaista tietoa muun muassa Rytiin, Mannerheimiin, Paasikiveen ja Kekkoseen kohdistuneista uhkista ja niiden torjunnasta.

Mikko Tyni (s. 1985) on tiedusteluhistoriaan laajasti perehtynyt tietokirjailija, joka on aiemmin julkaissut hyvän vastaanoton saaneen Marsalkan muskettisoturit – Mannerheimin henkivartiointi ja turvallisuus 1918–1946. Historiaa opiskellut Tyni toimii tuotantojohtajana peliteollisuudessa.