(8)

Dom som stod kvar

E-book


Årets samhĂ€llsreportage. /.../ En anklagelse. Engagerande. Upprivande. Sann.

Per Wirtén

Det Àr en omskakade reportagebok i nuet - och ett stenhÄrt dokument för framtiden.

Expressen

Det finns en desperation och en sorgsen vrede i den hÀr prosan.

Dagens Nyheter

Ett sorgligt men vÀlskrivet dokument över hÀndelser i vÄr tid som framtida generationer kan komma att betrakta med andra ögon.

BTJ

Vintern 2017 lÀr Thord Eriksson kÀnna en sjuttonÄrig afghansk kille som fÄtt avslag pÄ sin asylansökan. TvÄ Är tidigare hade Aria i likhet med mÄnga andra kommit ensam till Sverige. DÄ var grÀnserna öppna, men kort dÀrefter klubbades beslutet om en ny asylpolitik igenom i Riksdagen och hans möjligheter att stanna förÀndrades i ett slag. NÀr Thord tog del av det juridiska materialet var han först övertygad om att ett misstag begÄtts. Snart insÄg han att Aria var lÄngt ifrÄn ensam och att mÄnga antingen tvingats lÀmna landet eller valt en osÀker och farlig tillvaro som papperslösa. SÄ vÀcktes hans engagemang för de ensamkommande unga.

Dom som stod kvar Ă€r en bok om dessa unga mĂ€nniskor. Men det Ă€r ocksĂ„ en bok om de vanliga svenskar – gode mĂ€n, familjehemsförĂ€ldrar, lĂ€rare, socialarbetare, kuratorer, fotbollstrĂ€nare – som tar det ansvar som samhĂ€llet och politiken avbördat sig. Medan migrationspolitiken hĂ„rdnat kĂ€mpar dessa svenskar med att ordna tak över huvudet och ingjuta hopp hos en grupp unga vars tillvaro framstĂ„r som alltmer desperat.

Det som sker i Sverige idag Àr en skamflÀck liknande baltutlÀmningen och att flyende tyska judar stoppades vid grÀnsen i slutet av 30-talet. Detta Àr en bok om dem som vÀgrar lÄta den berÀttelsen om Sverige vinna.

Thord Erikssons personliga reportagebok handlar om hur ensamkommande har behandlats och om det civilsamhÀlle som tagit sig an dem. Men boken ska frÀmst lÀsas för att du ska förstÄ hur dramatiskt Sverige har förÀndrats, frÄn humanistisk stormakt till ett land dÀr barn skrivs upp i Älder efter ögonkast frÄn en tjÀnsteman.

Göteborgs-Posten