(16)

Ekebergs-affÀren

audiobook & e-book


Denna julinatt 1971 var ovanligt vacker, fullmÄnen var blÀndande, det var tyst ute pÄ den norska landsbygden och en behaglig vÀrme lÄg över landskapet.

Arne Rud hade svÄrt att sova, och bestÀmde sig för att ta en tur med sin bil genom den stjÀrnklara natten. Han kör runt planlöst nÀr han hittar nÄgot som kommer att leda till en av de mest resurskrÀvande och komplicerade utredningarna i norsk kriminalhistoria.

PÄ en parkeringsplats dÀr Rud svÀnger in ligger en svÄrt skadad person, med en stor blodpöl under huvudet, en makaber syn i den vackra sommarnatten. Rud tvÀrvÀnder och Äker till nÀrmaste telefonkiosk, dÀr han tillkallar polis och ambulans. Den skadade mannen hinner dö innan han anlÀnder till sjukhus, och polisen har nu en mordutredning framför sig. Först ser det ut som att mannen varit med om en bilolycka. Men snart börjar misstankarna vÀckas, kan det ha varit mord?

Nordisk Kriminalkrönika Àr ett historiskt verk. BerÀttelserna och samlingarna Àr uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha förÄldrat eller kontroversiellt innehÄll. Eventuellt stötande material Àr inte uttryck för förlagets hÄllning.