(3)

Eva ur spillrorna

E-book


Evas liv Ă€r i spillror. Hon lever i den fattiga förorten Troumaron utanför Mauritius huvudstad Port Louis, dĂ€r hon tidigt fick lĂ€ra sig att andra ser hennes kropp som en handelsvara. HĂ€r har textilfabriken dĂ€r kvinnorna arbetade lagts ned, och mĂ€nnen försöker Ă„tervinna sin auktoritet genom att dricka. HĂ€r – en evighet frĂ„n paradisstrĂ€nderna – Ă€r de unga utlĂ€mnade Ă„t sig sjĂ€lva. Poeten Sad, rebellen ClĂ©lio, den ambitiösa Savita: alla bĂ€r de pĂ„ drömmar, och alla vill de rĂ€dda Eva – men för de fyra vĂ€nnerna framstĂ„r den spiral av vĂ„ld och hĂ€mnd de dragits in i som omöjlig att ta sig ur.

Ananda Devis Eva ur spillrorna Àr en omskakande och dramatisk roman om fyra vÀnner som berövats sÄvÀl barndom som framtid, framberÀttad pÄ ett sprÄk som Àr lika sparsmakat som det Àr vackert.

Ananda Devi föddes 1957 pÄ ön Mauritius utanför Afrikas östkust, ett land prÀglat av sin vÄldsamma koloniala historia och med en stor mÄngfald av etniska, kulturella och sprÄkliga identiteter. Devi kommer frÄn en indiskÀttad familj men skriver huvudsakligen pÄ franska, ibland med inslag av kreolska. Hon har ett tjugotal böcker bakom sig, sÄvÀl romaner som novell- och diktsamlingar.

Eva ur spillrorna blev en stor framgÄng nÀr den gavs ut i Frankrike och tilldelades ett flertal priser, bland annat det prestigefyllda Prix des cinq continents de la francophonie. Romanen har ocksÄ filmatiserats.

Maja Thrane Àr författare, översÀttare och litteraturkritiker.