(0)

Fatbardhe Hetemaj - Matkalaukullinen aurinkoa : pakomatka pohjoiseen

E-book


Fatbardhe Hetemaj valittiin vuonna 2009 vuoden pakolaisnaiseksi tunnustuksena hÀnen rasismin- ja muukalaispelon vastaisesta toiminnastaan.

Fatbardhe on tullut tunnetuksi rÀvÀköistÀ puheenvuoroistaan tv:ssÀ, radiossa ja lehdistössÀ. Julkisuutensa hÀn on kÀyttÀnyt puhumalla ihmisten auttamisen, lÀhimmÀisenrakkauden ja työnteon merkityksestÀ yhteiselle hyvinvoinnillemme.

Fatbardhe ei tullut Suomeen yksin. TÀmÀ kirja kertoo myös hÀnen perheestÀÀn, joka joutui lÀhtemÀÀn kotimaastaan Kosovosta sumuisena aamuna vuonna 1992. PÀivÀn mittaan sÀÀ muuttui aurinkoisemmaksi. PerheestÀ kertoo paljon jo se, ettÀ he huomasivat auringon pakomatkallaankin.

Pakolaisen tie ei ole koskaan helppo. Emine ja Miftar Hetemajn nelilapsinen perhe oli pÀÀttÀnyt rakentaa itselleen parhaan mahdollisen elÀmÀn uudessa, oudossa kotimaassaan. EnsimmÀiset 11 kuukautta perhe asui Oulussa ja muutti sitten Helsinkiin. Vanhemmilta opittu koulutuksen ja työn arvostus on kantanut aikuistuvassa jÀlkikasvussa hyvÀÀ hedelmÀÀ.

Hetemajn perheen lisÀksi tÀssÀ kirjassa kuullaan myös presidentti Ahtisaaren kokemuksista Kosovossa. YhdessÀ koskettavista puheistaan Fatbardhe onkin sanonut: "Ahtisaari on pelastanut perheeni ja maani."