(4)

Klyva vinden

E-book


Klyva vinden Ă€r ett fascinerande Ă€ventyr, och berĂ€ttelsen om ett unikt kvinnoöde – pĂ„ stĂ€pperna norr om Svarta havet pĂ„ 300-talet f.Kr. Arima, en ung kvinna som fĂ„tt en pojkes uppfostran och lĂ€rts upp till konstsmed, blir för sin yrkesskicklighets skull bortrövad av sarmater – ett nomadiskt ryttarfolk som styrs av kvinnor. Som barn var Arima sjĂ€lvisk och trotsig och hon vĂ€xer upp till en sjĂ€lvsĂ€ker och envis kvinna, som samtidigt Ă€r bĂ„de kĂ€nslig och empatisk med en stor kĂ€rlek till djur. Hennes uppfinningsrikedom och mĂ„nga talanger, inte minst med pilbĂ„ge och till hĂ€st, vĂ€cker mĂ€nnens beundran, men kvinnornas avund.

Arima Àr trots svÄra motsÀttningar fast besluten att skapa ett gott liv Ät sig sjÀlv, och finner bÄde vÀnner och en ny familj. KÀrlek Àr dock inte enkelt i sarmaternas land:En ung kvinna som vill gifta sig mÄste först bevisa sin stridsduglighet genom att döda en manlig fiende. Arima vill inte döda, men Àr det möjligt att gÄ sin egen vÀg?

Det var den hÀr problematiken som vÀckte författaren Elisabeth Hjortvids nyfikenhet: Hur kunde det kÀnnas för en ung kvinna som stÀlldes inför detta krav och som absolut inte kunde tÀnka sig att döda en annan mÀnniska? Kommer Arima nÄgonsin bli lycklig hos sarmaterna och samtidigt förbli sann mot sin egen natur, eller mÄste hon fly för att rÀdda det som betyder nÄgot?

Efter ha blivit falskt anklagad för mord och stöld Ă€r Arima nĂ€ra att offras till gudinnan Tabiti, men hon rĂ€ddas av det hĂ„rdföra befĂ€let, Zama, som ocksĂ„ upptar Arima i sin familj och lĂ€r upp henne i stridskonst. Även om Arima stĂ„r i tacksamhetsskuld till Zama kan hon inte blunda för den hĂ„rda behandling sonen i familjen utsĂ€tts för, och inte heller kan hon acceptera att behöva strida och döda. Arima hade trott att ett samhĂ€lle styrt av kvinnor mĂ„ste vara en förbĂ€ttring, men hon kan aldrig anpassa sig till deras krigiska natur och tĂ€nker inte döda – inte ens nĂ„gon som svikit henne.

Men mot sin vilja finner Arima att hon dras djupare in i kvinnornas spel och intriger, tills det inte finns nÄgot annat alternativ Àn att göra det otÀnkbara.

Klyva vinden Ă€r en berĂ€ttelse om uppvĂ€xt, kĂ€rlek och modet att gĂ„ sin egen vĂ€g. Det Ă€r ocksĂ„ en historisk Ă€ventyrsroman med inslag av folklore och magi, dĂ€r tiden och miljön spelar en central roll. Författaren speglar sin egen kĂ€rlek till livet pĂ„ hĂ€stryggen, och till det oĂ€ndliga stĂ€pplandskapet som breder ut sig frĂ„n Karpaterna i vĂ€ster till Kina i öster. Som Hjortvid sjĂ€lv sĂ€ger: ”Att skriva om ryttarnomader utan egen erfarenhet av att sitta till hĂ€st frĂ„n gryning till skymning – det skulle jag aldrig göra!”