(0)

Koulu ja eriarvoisuus

E-book


Julkisessa keskustelussa koulujen ja kaupunginosien eriytymisestÀ on puhuttu jo pitkÀÀn. Eriytyminen on kuitenkin monimutkainen ilmiö, jota tÀytyy tarkastella koulukohtaisesti ja nuorten arjessa. Silti keskusteluissa sivuutetaan usein itse nuorten sekÀ koulujen henkilöstön omat kokemukset.

Koulu ja eriarvoisuus tarkastelee sitÀ, mitÀ eriytyminen tarkoittaa suomalaiskaupungeissa ja mikÀ on sen suhde eriarvoisuuteen. Teos selvittÀÀ, millaista on arki huonoosaisten alueiden kaupunkikouluissa ja miten erilaiset eriarvoisuuden muodot nÀkyvÀt ja tuntuvat myös nuorten vapaa-ajalla. Kuinka paljon huonoosaisten alueiden kouluissa ilmenee vaikeuksia tukea oppilaiden hyvinvointia ja opiskelua? EntÀ miten henkilökunnan jaksamisvaikeuksiin ja vaihtuvuuteen on pyritty vastaamaan?

Teos haastaa pohtimaan, mitÀ kouluissa voitaisiin tehdÀ eriarvoisuuden vÀhentÀmiseksi tai ovatko julkisen keskustelun tuottamat mielikuvat aina edes todenmukaisia. Se soveltuu laajasti erilaisiin kasvatus- ja yhteiskuntatieteellisen alan opintoihin sekÀ aiheesta yleisesti kiinnostuneille.