(0)

Kriminalprevention i dag och i morgon

E-book


Förebyggande insatser mot och bekÀmpning av kriminalitet Àr tvÄ mycket viktiga uppgifter i ett vÀlutvecklat samhÀlle och som mÄste prioriteras högt i kriminalpolitiken.

NÀr vi i i det danska samhÀllet bekÀmpar kriminalitet, följer vi dels de internationella principer om mÀnskliga rÀttigheter, som tillförsÀkrar den misstÀnkte och dömde ett rimligt och rÀttvist rÀttsskydd, dels Àr vÄra lagar sÄ inrÀttade, att de verkar motiverande och avskrÀckande pÄ personer, som annars skulle vara disponerade att kunna begÄ brott.

Denna artikel skall inte beskriva de mĂ„nga initiativ som tas för att bekĂ€mpa kriminaliteten nĂ€r den vĂ€l har intrĂ€ffat – exempelvis genom att förĂ€ndra reaktionsmönstret eller föreslĂ„ initiativ inom straff och kriminalvĂ„rdslagstiftningen. Artikeln försöker dĂ€remot beskriva de olika brottsförebyggande Ă„tgĂ€rder som kan vidtas redan innan kriminaliteten Ă€r ett faktum.

I Nordisk kriminalkrönika berÀttar poliser sjÀlva om sina mest uppmÀrksammade, omskakande, och svÄra fall.

Nordisk Kriminalkrönika Àr ett historiskt verk. BerÀttelserna och samlingarna Àr uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha förÄldrat eller kontroversiellt innehÄll. Eventuellt stötande material Àr inte uttryck för förlagets hÄllning.