(21)

Kuuleminen

E-book


MitÀ tÀÀllÀ pitÀÀ tehdÀ tullakseen nÀhdyksi, kuulluksi? Kokeillaan kirjoittamista; valitaan vastaanottajat ja kerrotaan mitÀ kuuluu. Aloitetaan.

Kuuleminen on kuvaus siitÀ, kuinka verrattain tavallinen, hyvinvoiva, keskiluokkainen ihminen meuhkaa, tunnustaa, jÀrkeilee ja maanittelee ollakseen... jotain. Oma erityinen itsensÀ, joka ansaitsee sen osan, jonka itselleen kuvittelee, ehkÀ myös hieman rahaa. Kirjoitusten vastaanottajat - kuten rakastettu, isÀ, velkoja ynnÀ tuntematon - saavat osansa kertojan kaipuusta, halusta ja ITE-taiteesta. Kohtuuttomuuksilta ei vÀltytÀ. Jokin todellista maailmaa muistuttavakin muistuttaa olemassaolostaan, ottaa se sitten speed datingin, kÀsikirjoitustyöpajan tai ihan vaan komeron ilmiasun.

Marjo Niemen kerronta on ylivertaista. Silkka ihmisenÀ oleminen on kummallista, ja Kuuleminen tuo sen esiin tavoilla, jotka sattuvat, vaikka valoisa nauru on koko ajan kirpoamassa.

Marjo niemi (s. 1978) on helsinkilÀinen kirjailija ja dramaturgi. HÀn valmistui vuonna 2004 Teatterikorkeakoulusta ja samana vuonna ilmestyi Teoksesta esikoisteos Juostu maa, joka sai Tiiliskivi-palkinnon. Toinen romaani Miten niin valo oli Runeberg-palkintoehdokkaana vuonna 2008. Kolmas romaani IhmissyöjÀn ystÀvyys (Teos, 2012) on hurja tutkielma syyllisyydestÀ ja eurooppalaisten historiasta. Vuonna 2017 ilmestynyt Kaikkien menetysten Àiti voitti Runeberg-palkinnon.