(1)

Maapallo potilaana

audiobook & e-book


COVID-pandemia on opettanut meille, ettÀ terveys ja sairaus ovat globaaleja kysymyksiÀ, jotka vaikuttavat markkinatalouteen ja matkailuun. Tarvitaan kansainvÀlistÀ yhteistyötÀ ja tietojen jakamista sekÀ yhteisiÀ pelisÀÀntöjÀ tautien torjumiseksi ja terveyden edistÀmiseksi. Maapallon muuttuvat olosuhteet, luonnon hyvinvointi ja ihmisten ja elÀinten terveys ovat kaikki monimutkaisesti riippuvaisia toisistaan. TÀtÀ kokonaisuutta kutsutaan kÀsitteellÀ "planeetan terveys" ja se on tÀmÀn kirjan keskeinen idea.

Kirja tarkastelee terveyttÀ kolmella tasolla. EnsimmÀinen taso on itse planeetta, joka on joutunut ihmisen vaikutuksen alaiseksi ilmastonmuutoksen, luonnon monimuotoisuuden vÀhenemisen ja saasteiden vuoksi, jotka kaikki vaikuttavat ihmisten terveyteen. Toinen tarkastelun taso on ihmisen oma terveys, joka voi johtua kotiplaneettamme ongelmista. Kolmas taso on yhteiskunta, joka aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita ihmisten terveydelle vÀestönkasvun, markkinatalouden, kulutuksen ja pÀÀtöksenteon takia. On kuitenkin toiveikkaita merkkejÀ poliittisen pÀÀtöksenteon ryhdistÀytymisestÀ ja kansainvÀlisen yhteistyön tiivistymisestÀ suurten globaalien katastrofien torjumiseksi.

Kirjan pÀÀasiallinen lÀhde on hallitusten vÀlisen ilmastopaneelin, IPCC:n, laatimat systemaattiset katsaukset ja kriittiset arvioinnit julkaistuista tutkimuksista. TÀmÀ tieto perustuu kansainvÀlisiin ohjelmiin, joita KansainvÀlinen tiedeneuvosto (ISC) koordinoi. Kirjassa esitetÀÀn kuitenkin myös mielipiteitÀ, joita perustellaan, mutta joihin voi esittÀÀ vastavÀitteitÀ.