(0)

Moderne dannelse : Goethes Wilhelm Meister og dannelsesromanens aktualitet

E-book


Da Goethe i 1795-1796 udgav "Wilhelm Meisters LÊreÄr", blev det ogsÄ begyndelsen pÄ en helt ny litterÊr genre. Dannelsesromanen blev op igennem 1800-tallet en af de mest populÊre og benyttede fortÊllemÄder, da den gav rum til, at et individ i en politisk, Þkonomisk og social brydningstid selv kunne udvikle sin identitet, lÊre af sine fejltagelser og forme sine Êstetiske fornemmelser.

Netop af den grund er Goethes roman aktuel i dag, selvom dannelse ikke lÊngere er en snÊver beskrivelse af, at man mestrer finkulturel konversation, har lÊst sine stÞvede klassikere og uden sved pÄ panden bÞjer latinske verber. "Wilhelm Meisters LÊreÄr" og hele genren er relevant, fordi vi ogsÄ skal danne os socialt, kulturelt, demokratisk samt ikke mindst digitalt, og fordi Goethes roman stiller de samme spÞrgsmÄl, som vi gÞr, om menneskets vilkÄr i en verden med fÄ faste holdepunkter.

"Moderne dannelse. Goethes Wilhelm Meister og dannelsesromanens aktualitet" belyser genrens begyndelse, udvikling og genkomst i det 21. Ärhundrede med udgangspunkt i den mest kanoniserede af alle dannelsesromaner. PÄ den mÄde stÄr det efterhÄnden frem, hvordan "Wilhelm Meisters LÊreÄr" og i bredere forstand dannelsesromanen pÄ én gang afprÞver, udfolder og selv er med til at definere, hvad dannelse kan vÊre, ikke bare i slutningen af det 18., men ogsÄ i begyndelsen af det 21. Ärhundrede.