(1)

Nymfens tid

E-book


Den unga Millie Bachman Àr djupt förÀlskad i journalisten Carl Becker och vill inget hellre Àn att rymma frÄn sin borgerligt strama hemmiljö. Hon vill slÄ sig lös och lockas av vuxenlivet, men frigjorda unga kvinnor ses inte med blida ögon i 1930-talets Stockholm. NÀr sedan Millies graviditet Àr ett faktum hotar skam och isolering. Den enda som inte sviker Àr Marietta, en av Carl gamla flickvÀnner.

Tillvaron för en gravid, ensam ung kvinna Àr ohÄllbar, och Millies tillstÄnd blir det nav kring vilket berÀttelsen kretsar. Millie drömmer om en fungerande framtid, men som ensamstÄende kvinna utan ordentlig utbildning ser den allt annat Àn ljus ut.

Kriget nÀrmar sig ute i Europa, och vem som helst kan vara spion eller angivare. Ivar, en försagd tjÀnsteman pÄ Carl Beckers tidning, rapporterar om kommunistiska element och lÀgger ett pussel som inbegriper bÄde Carl och Millie. Det Àr en tid nÀr en enda tanklös handling kan fÄ enorma konsekvenser, och medan Carl arbetar som korrespondent i Helsingfors blir bÄde Millie och Marietta indragna i det sÀkerhetspolitiska spelet.

Nymfens tid Àr en berÀttelse som har krigsutbrottets dramatik och oro som bakgrund; som historisk roman Àr den en finstÀmd tidsskildring och en vÀlavvÀgd gestaltning av mÀnniskors dunklaste sidor. I en tid som prÀglas av rÀdsla och ovisshet finns ocksÄ en drift att överleva och skapa sitt eget liv, nÀstan till vilket pris som helst.