"Under de Är jag levde i celibat föraktade jag mig sjÀlv, mer och mer vartefter Ären gick, och jag plÄgade mig sjÀlv med omstÀndliga tankekonstruktioner av typen: MÀnniskor föds till att ha sex; vi Àr alla begÄvade med utrustningen och viljan, men jag har ÀndÄ inte sex. Kan man dÄ verkligen anse att jag Àr mÀnniska?I det sexuella kastsystem jag utvecklade befann jag mig allra lÀngst ned, bland de oberörbara, de som inte hade nÄgon form av sex överhuvudtaget. Till och med en vÄldtÀktsman stod högre Àn jag, för Àven om hans sexakter var vidriga illgÀrningar som kunde fördÀrva andra mÀnniskors liv, sÄ hade han i alla fall sex, och fullbordade dÀrmed det som för mig tedde sig som mÀnniskans bestÀmmelse. I all sin vidrighet var han mer mÀnniska Àn jag.Men trots dessa orgier i sjÀlvförakt var celibatet lÀtt att upprÀtthÄlla. Sex var frestande, men i den vÀrld jag levde var det oÄtkomligt"
Efter Ätta Är i celibat blir den unge lÀkaren Peter indragen i ett triangelförhÄllande med tvÄ andra mÀn. I Stockholm möter han Christopher. JérÎme tillkommer nÀr Peter och Christopher finner honom i Paris.Onans bok handlar om dessa tre mÀns kÀrlek och maktkamp, sex och avhÄllsamhet, och om existentialism och kristendom. Liksom rÀdslan för en sjukdom som drabbar Àven dem som inte smittas.
Ola Klingberg, född 1965, Àr uppvuxen i Stockholm. Han har studerat kreativt skrivande vid City College i New York. 1998 mottog han Malinchepriset i litteraturöversÀttning för sin överföring av Jonas Gardells Frestelsernas berg till engelska.Onans bok Àr hans debutroman.
"Onans bok Àr en insiktsfull, psykologiskt trovÀrdig skildring av vad rÀdsla gör med mÀnniskor, hur lögner urholkar kÀnslolivet och relationer brister." Nerikes Allehanda
"Det mÀrks att det ligger mycket tankeverksamhet och egna erfarenheter bakom denna tankevÀckande och Àrliga roman. Och det Àr just Àrligheten och författarens mod att vÄga konfrontera sÄdant vi mÀnniskor ofta skÀms för, som gör den sÄ lÀsvÀrd." Gefle Dagblad