(0)

Puro : historiallinen romaani isonvihan ajalta

E-book


Pietarilaisen kasakkajohtaja Maparoffin ryhmÀ on komennettu hankkimaan paikalliselta vÀestöltÀ ruokaa Kajaanissa linnaa piirittÀville venÀlÀisille joukoille. Suomalaisia talonpoikia verotetaan surutta ja keinoja kaihtamatta. Kaikenlaiset raakuudet raiskauksista hengenriistoihin sekÀ kidutuksista ryöstöihin kuuluvat kasakoiden toimenkuvaan ja he ovat kylvÀneet kauhua sekÀ epÀvarmuutta laajoilla alueilla Suomen maata.

Tapahtumapaikkana on Pohjois-Savo isonvihan (1713-1721) loppuvaiheen aikoihin, jolloin Suomi oli venÀlÀisten sotajoukkojen miehittÀmÀ.

Maparoffin kasakkapartion tulkkina toimii suomalaissyntyinen mies, VÀnni. HÀnet on pikkupoikana viety vÀkisin Pietariin, jossa hÀn on pÀÀssyt venÀlÀisen perheen ottopojaksi ja laitettu edelleen sotavÀkeen oppiin.

YhdellÀ ryöstöretkellÀ VÀnni ajautuu riitoihin julman Maparoffin kanssa ja pakenee ryhmÀstÀÀn. Pakomatkallaan hÀn kulkeutuu erÀÀseen taloon, johon pÀÀsee rengiksi. Talossa työskennellessÀÀn VÀnni tutustuu perheen tyttÀreen, avioituu ja perustaa myöhemmin tÀmÀn kanssa takamailla virtaavan puron taakse asumuksensa. Purosta tulee niin hyvÀn kuin pahankin symboli. Puron rannalta tÀhyillÀÀn tulevaksi milloin sukulaisia, milloin kasakoita ja karhuja.

VÀnni ryhtyy taistelemaan lÀhitalojen isÀntien kanssa venÀlÀismiehittÀjiÀ vastaan. Tieto VÀnnin urotöistÀ kantautuu kostonhimoisen Maparoffin korviin ja tÀmÀ pÀÀttÀÀ etsiÀ VÀnnin kÀsiinsÀ, sillÀ tÀllÀ on tietoa erÀÀstÀ erittÀin tÀrkeÀstÀ seikasta... Puro on kiehtova ja mukaansatempaava tarina ihmiskohtaloista yhtenÀ Suomen historian synkimmistÀ ajanjaksoista.