(0)

Ursa Major

E-book


Tijo Reanga tillhör en nomadiserad ursprungsbefolkning som flyttar med djuren. De tillhör inte nÄgon stat utan flyttar i grÀnstrakterna mellan de olika nordiska lÀnderna. Tijos morfar var en gunstar, en helare som har kontakt med naturens vÀsen. En gunstar besitter Àven den mest fruktade förmÄgan, nÀmligen kontakt med tystnaden. GunstarförmÄgan kan gÄ i arv och som morfar gav till Tijo innan han gick hÀdan. Tijos mor besitter en annan variant av gunstarförmÄga som kan bota sjukdomar och skador, Àven hon ger sin förmÄga till sonen.

Tijo kallas till militÀrtjÀnstgöring och hamnar pÄ den prestigefyllda JÀgarskolan i Norr. Under denna tid sÄ blommar Tijos gunstarförmÄgor och han presterar över alla förvÀntningar pÄ övningarna. Han visas vara en fruktansvÀrt duktig soldat och besegrar samtliga befÀl i kunnighet. Han fÄr en kultstatus pÄ regementet och befÀlen börjar se upp till denna Tijo.

Regementschefen Överste Jansson ser en fara för moralen med Tijo och ger honom omedelbar frisedel med bibehĂ„llen dagpenning. Tijo tar farvĂ€l av sina kompisar och packar ihop. Innan han lĂ€mnar regementet blir han kallad till översten en sista gĂ„ng. Nu nĂ€r Tijo sitter pĂ„ överstens kansli som civilist blir han erbjuden att gĂ„ utbildningar med bra löneutveckling och snabbt stigande befĂ€lsbefattning. Tijo accepterar erbjudandet och redan dagen efter skickas han till Karlskrona för att bekanta sig med de olika försvarsgrenarna. Kvar i Norr blir en tjej som han trĂ€ffat dagarna innan och som sĂ€tter djupa spĂ„r i Tijo.

«En av de bÀsta böcker jag lÀst senaste tiden»

- EMA