(0)

Vikingatidens Lund och Birka

E-book


I den hÀr e-boken fÄr du lÀsa mer om de bÄda stÀderna Lund och Birka under vikingatiden.

Du fĂ„r en mycket genomarbetad genomgĂ„ng av alla de samtida litterĂ€ra kĂ€llorna till vĂ„r kunskap om de bĂ„da stĂ€derna. Texten innehĂ„ller ocksĂ„ mĂ€ngder av information om de arkeologiska fynd som gjorts, bland annat keramik, smycken och redskap – och deras kopplingar till andra lĂ€nder och kulturer.

Författare till den hÀr texten Àr arkeologen Knut Stjerna som under nÄgra Är kring förra sekelskiftet var en av vÄra flitigaste debattörer.

NÀr den hÀr boken publicerades Är 1909 hade dock Stjerna redan avlidit, bara 35 Är gammal.

Det var troligen författarens död som gjorde att den hÀr texten aldrig blev omdebatterad, ingen ville ge sig in i polemik efter det tragiska dödsfallet.

Vi har valt att Äterutge den hÀr boken eftersom Knut Stjerna för fram nya idéer som Àr spÀnnande Àn i dag, bland annat att Birka kan ha grundats som en koloni för frisiska handelsmÀn.

Eftersom den hÀr texten skrevs för mer Àn 100 Är sedan sÄ innehÄller den namn pÄ personer som inte lÀngre Àr sÄ bekanta för de flesta. DÀrför har vi kompletterat originaltexten med ett kapitel med mer information om viktiga personer samt gammaldags mÄtt och ord.