(221)

Aino Sibelius

audiobook


Aino Sibeliuksesta (1871-1969) puhutaan ja kirjoitetaan yleensÀ aina jonkun miehen kautta - useimmiten aviomiehensÀ Jean Sibeliuksen, mutta myös suomalaisen kulttuurin keskeisiin vaikuttajiin kuuluneiden veljiensÀ, kirjailija Arvid JÀrnefeltin, taidemaalari Eero JÀrnefeltin ja sÀveltÀjÀ-kapellimestari Armas JÀrnefeltin. HÀn esiintyy vaimona ja sisarena, mutta myös tunnettujen vanhempiensa Alexander ja Elisabeth JÀrnefeltin tyttÀrenÀ.

Aviomies Jean Sibelius kutsui Ainoa ”tunteiden taiteilijaksi”, mutta hĂ€nessĂ€ oli paljon muutakin lahjakkuutta. HĂ€n tuli perheestĂ€, jossa musiikki, kuvataiteet ja kirjallisuus olivat jokapĂ€ivĂ€istĂ€ elĂ€mÀÀ. Ne vaikuttivat myös Ainoon, hĂ€n oli monipuolisesti lahjakas, mutta pĂ€tevĂ€ myös kĂ€ytĂ€nnön asioissa. HĂ€nen puutarhansa Ainolassa tuotti perheelle kipeĂ€sti tarvittavaa ruokaa. HĂ€n oli hyvĂ€ pianonsoittaja, hĂ€n teki kÀÀnnöstöitĂ€ ja kirjoitti tarinoita. Paitsi miehensĂ€ musiikin ymmĂ€rtĂ€jĂ€nĂ€ ja tĂ€mĂ€n sĂ€vellystyön tukijana, Aino Sibelius toimi viiden tyttĂ€rensĂ€ kotiopettajana.

Aino Sibeliuksesta on kirjoitettu lukuisia artikkeleita, jotka ovat muokanneet kĂ€sitystĂ€ sĂ€veltĂ€jĂ€mestarin puolisosta erÀÀnlaisena kansakunnan ihannevaimona. SitĂ€kin hĂ€n oli, mutta oli myös toisenlainen Aino. HĂ€nen elĂ€mĂ€nsĂ€ nĂ€yttÀÀ olleen tĂ€ynnĂ€ työtĂ€, ja siihen sisĂ€ltyi jatkuvaa huolta: lasten sairastelua, yhden tyttĂ€ren varhainen kuolema, aviomiehen toistuvia, pitkiĂ€kin, ulkomaanmatkoja ja mieltymystĂ€ ”viftailuihin”, pitkÀÀn myös pulaa rahasta. Ainon terveyskÀÀn ei ollut kovin vahva, hĂ€n kĂ€rsi paitsi hermoista myös reumasta. Silti hĂ€nen elĂ€mĂ€nkaarensa oli pitkĂ€, ja siihen sisĂ€ltyi vahvoja tunteita ja syvÀÀ rakkautta.


Narrator: Erja Manto
Duration: