(191)

Byn

audiobook & e-book


En by med tio invÄnare. En mörk hemlighet ur det förflutna.

»Ragnar Jónasson har en obehaglig förmÄga att bygga upp skrÀmmande scener.« Lotta Olsson, DN

»Klaustrofobiskt Àr ordet. Jónasson Àr skicklig pÄ att förlÀgga spÀnning till avlÀgsna, karga platser.« Och dagarna gÄr

Ȁr detta vĂ€rldens just nu bĂ€sta deckarförfattare?« The Times

En by med tio invÄnare. En mörk hemlighet ur det förflutna. TrettioÄriga Una arbetar som lÀrare i Reykjavik nÀr hon fÄr syn pÄ en jobbannons: En lÀrare sökes till tvÄ unga flickor i den lilla byn Skålar, belÀgen vid den yttersta toppen av Islands nordöstra halvö. Una dricker för att undfly sitt förflutna och sina demoner. Hennes pappa tog livet av sig nÀr hon var i tonÄren, och hon Àr orolig för att hon sjÀlv ska gÄ samma öde till mötes. Flytten till Skålar gör inte Unas tillvaro mindre oros fylld. Byborna fÄr henne att kÀnna sig ovÀlkommen och tycks dölja en mörk hemlighet ur det förflutna. Samtidigt som Una fÄr kÀnnedom om en ung flickas mystiska död femtio Är tidigare besöks byn av en mystisk man som försvinner lika snabbt som han dykt upp, och en av hennes elever faller plötsligt ihop död i byns kyrka.

Una Àr fast besluten om att ta reda pÄ sanningen trots bybornas motstÄnd. Men grÀnsen mellan fantasi och verklighet börjar suddas ut, och hon börjar frukta bÄde för sitt liv och sin mentala hÀlsa.

I svensk översÀttning av Arvid Nordh.

RAGNAR JÓNASSON [f. 1976] Ă€r det senaste stora stjĂ€rnskottet inom den islĂ€ndska kriminallitteraturen, internationellt hyllad som en av de frĂ€msta nya »Nordic noir«-författarna. Serien om Hulda HermannsdĂłttir har gjort succĂ© i Sverige bĂ„de bland lĂ€sare och kritiker. Byn [ÞorpiĂ°] Ă€r hans första helt fristĂ„ende spĂ€nningsroman. En psykologisk thriller som förenar en kriminalgĂ„ta med övernaturliga undertoner med det mest berömda olösta kriminalfallet i Islands historia.


Narrator: Marie Richardson
Duration: