(0)

Den Store Plan

E-book


Den Store Plan beskriver en vej til grøn omstilling af energi- og forsyningssektoren, transportsektoren, industrien og landbruget. FÌllestrÌkket og udfordringen ved de nødvendige handlinger er, at de er indbyrdes afhÌngige. De skal hündteres synkront og i sammenhÌng. Timingen er afgørende. Omstillingen kan kun lykkes, hvis der foreligger en plan, der dÌkker alle relevante sektorer og løber frem til 2050.

Brint kommer til at erstatte kul, olie og gas. Vi skal øge andelen af grøn energi til 100%. Det forudsÌtter, at vi kan lagre energi pü dage med overskud og forbruge den pü dagen med underskud af grøn strøm. Brint er det eneste medie, der kan skaleres op til de energimÌngder, vi har behov for. Balancen i elnettet er den krumtap, den grønne omstilling drejer om. Vi skal bygge brintanlÌg, der bestür af elektrolyseanlÌg, brintlager og elproduktionsanlÌg, der kører pü den lagrede brint.

Der et store tab ved elektrolyse og ved elfremstilling med brÌndselsceller eller brint-gasturbiner. Tabet har form af varme. Denne varme skal flyttes over i vores fjernvarmesystemer med varmepumper. Herved fortrÌnger den brÌndsel pü varmecentralerne, og vi für verdens billigste løsning pü balanceproblemet i elnettet. Samtidig kan vi forsyne transportsektoren og resten af samfundet med den brint, der bliver brug for.

De nuvÌrende naturgasomrüder skal omstilles til fjernvarme. Det er den billigste og teknisk bedste løsning, og det übner nye muligheder for at bygge brintanlÌg, hvis overskudsvarme kan nyttiggøres.

Brintteknologien er allerede i dag sĂĽ udviklet, at vi kan pĂĽbegynde omstillingen med det samme. Den Store Plan giver et indblik i, hvad der sker indenfor brintteknologi i verden i dag.

Den Store Plan tegner de store linjer i planen og lÌgger op til en debat om den konkrete udformning af den grønne omstilling i Danmark.