(0)

Dirigent eller dukke?: Lederen i reformstaten

E-book


John Storm Pedersen og Peter Aagaard har undersÞgt, hvordan offentlige ledere reagerer pÄ reformer i en tid, hvor vi lever i en reformstat. Dirigent eller dukke? viser, hvordan der er flere mÄder at hÄndtere det daglige krydspres pÄ.

NÄr ledere i det offentlige skal leve op til alt fra strammere nationale regler over medarbejdernes Þnsker om faglig autonomi til enkeltsager i medierne, har de forskellige mÄder at reagere pÄ. De reaktionsmÞnstre har Pedersen og Aagaard belyst i bogen, hvor de har lavet kvalitative og kvantitative undersÞgelser af, hvordan ledere i det offentlige tager hÄnd om de Þgede krav med ofte modsatrettede interesser.

Forfatterne introducerer begrebet at ompakke ledelses- og organisationselementer, sÄ der bliver rÄderum til i en vis grad at blive dirigenter frem for dukker. Denne ompakning indebÊrer, at lederne har stor viden om deres medarbejderes kompetencer, faglighed og handlemuligheder, stor viden om kravenes formÄl og stor viden om mÄlgruppen. Og via analysen kan den offentlige leder lÊre, hvilke handlemuligheder der rent faktisk er.

Bogen tager udgangspunkt i det sociale omrÄde, men eksemplerne pÄ, hvordan ledere pÄ dette omrÄde reagerer pÄ reformkrav, medarbejderkrav og borgerkrav som hhv. dirigenter eller dukker, kan overfÞres til andre offentlige omrÄder.

Bogen indgĂ„r i serien Gyldendal Public. BĂžgerne i serien er til engagerede medarbejdere, ledere og politikere i den offentlige sektor. Alle bĂžger fra Gyldendal Public tager udgangspunkt i, at den offentlige sektor bestĂ„r af virksomheder som alle andre – drevet under sĂŠrlige vilkĂ„r og med sĂŠrlige formĂ„l.