(0)

Festens gave

E-book


"En dag gÄr MÄr pÄ renjagt for at fordrive tiden. Han ser et dyr, kravler hen til det, og da han er pÄ skudhold, sigter han og skyder; men vinden tager i hans pil, og den flyver over mÄlet uden at ramme.

MÄr forstÄr ikke, at dette kan hÊnde ham, mesterskytten, og han rejser sig og lÞber alt, hvad han kan for at finde ud af, hvor hans pil er faldet. Og da opdager han, at han har skudt sin egen hellige indbyder, den mand, han pÄ ÞrnesjÊlens vegne har sendt ud for at kalde en fremmed boplads til fest. De har jaget det samme dyr, og med sÄ stor behÊndighed har de forstÄet at gÞre sig til ét med tundraens terrÊn, at de ikke har lagt mÊrke til hinanden.

MÄr stÄr rÄdvild ved den dÞde mand. En stor ulykke har ramt ham. Dyb fortvivlelse fÄr det til at sortne for hans Þjne. Ingen mÄ vide, hvad der er sket, han kan ikke aflyse festen."

"Festens gave" er et lille udvalg af folkesagn, som polarforskeren Knud Rasmussen samlede i Alaska under den 5. Thule-ekspedition (1921-24), og som han selv efterfĂžlgende oversatte til dansk.

Knud Rasmussen (1878-1933) var en dansk-grÞnlandsk polarforsker. Han blev fÞdt i Illulissat, der tidligere blev kaldt Jacobshavn, og boede i GrÞnland de fÞrste 12 Är af sit liv, inden han blev sendt pÄ kostskole i Danmark. Som voksen tog han tilbage til GrÞnland og gennemfÞrte syv ekspeditioner.

Knud Rasmussen var flittig til at dokumentere sine oplevelser, fÞre dagbog og indsamle materiale og skrive bÞger, nÄr han var i Danmark. PÄ grund af sin opvÊkst kendte Knud Rasmussen en del til grÞnlandsk sang- og fortÊlletradition og fortsatte sin interesse for denne del af kulturen som voksen ved at indsamle myter og sagn rundt omkring i bygderne.

Knud Rasmussen blev slÄet til ridder af Dannebrog og modtog desuden Dannebrogordenens HÊderstegn.