(0)

Kafka och det kafkaeska

E-book


FörsÀkringsjuristen Franz Kafka - född i Prags Altstadt 1883 pÄ Franz Josef I.s tid - definierade, kanske mer Àn nÄgon annan modernistisk fictionförfattare, det speciella med 1900-talet. Det skedde inte genom innehÄllet i vad han skrev, men mer genom ett stilgrepp i novellerna och romanfragmenten, nÀmligen i stor grad genom det som - sÄ kryptiskt - kallas det "kafkaeska". Men vad Àr dÄ det kafkaeska? Vad Àr det för ett slags stilbegrepp, och vad, exakt, denoterar detta begrepp? Hur kom begreppet till? Och hur kunde Kafka skapa nÄgot stilistiskt, eller stilistiskt stÀmningsmÀssigt, som var sÄ unikt, sÄ att det blev upphovet till ett begrepp?

Det Ă€r dessa frĂ„gor - och de som visar sig höra samman med dessa - som t.ex. Franz Kafkas egenartade förhĂ„llande till Sigmund Freuds verk - som denna bok försöker ge svar pĂ„. Även om Kafka stort sett inte lĂ€ste Freud, mer Ă€n tvĂ„ essĂ€er av denne, sĂ„ tycks han ha tillĂ€gnat sig en kusligt djup insikt om vad Freud avsĂ„g med begreppet "det omedvetna".

Boken inleds med ett biografiskt avsnitt om Kafka, som Ă€r nödvĂ€ndigt för förstĂ„elsen av alla samband som begreppsförklaringen i sig ger upphov till. Sedan följer ett avsnitt innehĂ„llande en mer specifik, och helt teknisk, analys av det kafkaeska och av grundstrukturen i Kafkas litterĂ€ra teknik. I denna teknik Ă€r "det dubbla omedvetna" nĂ„got centralt. SĂ„ centreras bokens analys till detta, och författaren hĂ€vdar att just det kafkaeska Ă€r det bĂ€rande och unika i det författarskap som sĂ„ tragiskt avbröts med Kafkas död i Österrike1924.

Boken Àr en bearbetning av samme författares Kafka and the kafkaesque (2017).