(5)

Kolossal frihet

E-book


Kolossal frihet Àr en unik svensk samlingsutgÄva av Deborah Levys tre sjÀlvbiografiska titlar Things I don't want to know, Cost of living och Real Estate som utgör hennes litterÀra och feministiska manifest A living autobiography.

Den inledande delen i Kolossal frihet bygger pÄ Deborah Levys svar pÄ George Orwells omtalade essÀ Why I write dÀr hon redogör för drivkrafterna bakom sitt eget skrivande. HÀr berÀttar hon om barndomen i Sydafrika under apartheid-tiden och flytten till England samt om de första stegen pÄ författarbanan.

I den andra delen försöker Levy besvara frÄgan om vad det innebÀr att vara fri, som konstnÀr, kvinna, mor eller dotter. Och vilket priset för denna frihet Àr. Hon anvÀnder sitt eget liv i femtioÄrsÄldern som exempel för att besvara dessa frÄgor. Hennes Àktenskap hÄller pÄ att ta slut samtidigt som döttrarna Àr pÄ vÀg ut i livet medan Deborah sjÀlv söker en plats att skriva pÄ och finner den i en redskapsbod under ett ÀppeltrÀd.

Den tredje och avslutande delen i Kolossal frihet behandlar den mogna kvinnans förhÄllande till Àgande och Àgodelar. Levy gör en inventering av sin egendom, verklig eller inbillad, och för ett resonemang utifrÄn hemkÀnslan, eller bristen pÄ den, och de egna tillhörigheterna. Hon lÄter lÀsaren fundera över vad intellektuella vÀrden Àr för nÄgot och vilken betydelse de har för privatlivet.

I Kolossal frihet utgÄr Levy frÄn sin personliga historia och associerar fritt kring könskamp och politik, filosofi och litterÀr teori samt vÀnskap. Resultatet Àr en sjÀlvlysande essÀ om skrivande, kÀrlek och förluster.