(1)

Martin Luther - Fortalerne til Bibelen

E-book


I anledningen af 500-Ärs jubilÊet for reformationens begyndelse bringes her alle Luthers fortaler til bibelens bÞger, sÄdan som de findes i originaludgaven fra 1545. Denne udgave var en revision af oversÊttelsen af bibelen fra 1534. Det er den sidste udgave fra Luthers hÄnd.

En del af fortalerne til de enkelte bĂžger er helt nyskrevet, sĂ„ enkelte kritiske bemĂŠrkninger om den bibelske kanon i fortalerne til Det Nye Testamente fra 1522 nu er udeladt. Blandt andet er fortalen til Johannes' Åbenbaring udvidet betydelig og er en lille kommentar til bogen. Sammen med den lange fortale til Daniels Bog giver det et spĂŠndende indblik i Luthers tanker om de sidste tider.

Luthers udlÊgning af Daniel 12 har ikke vÊret tilgÊngelig pÄ dansk i nyere tid og indeholder oplysninger, der bekrÊfter, at Luthers opdagelse af evangeliet fÞrst fandt sted efter 1517. Og apropos jubilÊumsÄret for reformationens begyndelse, sÄ understreget Luthers beskrivelse netop, at de 95 teser kun var begyndelsen pÄ reformationen og ikke indeholder den nye forstÄelse af evangeliet, som Luther fÞrst kom frem til omkring 1518 - 1519.