(0)

Muistiinpanoja korpivaellukselta

E-book


"15.6.1941. LÀhdettiin illalla kello 20.30 retkelle, minkÀ piti oleman vain kenttÀvarustustöihin lÀhtö, vaan otettiin kovat mukaan, joten niinkin hoopo mies kuin minÀ huomasi mihin on matka."

NÀin alkaa Matti Karjanlahden jatkosodassa kirjoittama sotapÀivÀkirja, jolle hÀn on itse antanut nimen Muistiinpanoja korpivaellukselta. Kauhavalla syntynyt Matti oli niitÀ harvoja rintamamiehiÀ, joka pÀivittÀin kirjasi ylös tapahtumia. NiitÀ kertyi 15. kesÀkuuta 1941 - 25. huhtikuuta 1944 yhteensÀ 660 pÀivÀltÀ. Karjanlahti taisteli RukajÀrven suunnalla 14. divisioonan kenttÀtykistörykmentti 18:n 3. patteristossa sodan loppuun ja kotiuttamiseensa asti.

Kirjan lopussa olevassa liitteessÀ on Matin sotapÀivÀkirjan yhteyteen kerÀÀmiÀ asetovereiden ja rintamalla palvelleiden lottien nimiÀ ja kotikuntia.

Kirjassa kerrotaan Karjanlahden elÀmÀnvaiheista myös sodan jÀlkeen, kun Matti tapasi Irma NuottimÀen, jonka kanssa avioitui ja muutti asumaan KortesjÀrvelle. He saivat tyttÀren, Helenan. Lapsen ollessa vasta 6 kuukauden ikÀinen Matti muutti Helsinkiin ja seurasi avioero. Kului yli 30 vuotta, kunnes AlahÀrmÀssÀ asunut Helena pÀÀtti miehensÀ Pentti Takalan kanssa etsiÀ Matin EtelÀ-Suomesta.

Kirja on kuvaus yksittÀisen sotilaan tarinasta jatkosodan aikana ja hÀnen vaikeuksistaan sopeutua siviilielÀmÀÀn sodan pÀÀttymisen jÀlkeen. Kirjan on toimittanut sotahistorian harrastaja Heikki Kajomeri. HÀn on lisÀnnyt pÀivÀkirjamerkintöjen lomaan tietoja kulloisestakin tilanteesta rintamalla ja omia pohdintojaan sodasta ja sen seurauksista.