(0)

Njut av livet, Madame!

E-book


Njut av livet, Madame! har Birgit Tengroth kallat sin livsbejakande bok med stark anknytning till Frankrike - till fransk vardag och till franska mÀnniskor. Hon iakttar sitt Frankrike frÄn stolen pÄ en bar i Paris, hennes stamlokus som hon skildrar i ett förtjusande inledningskapitel som ger en underbar smak av Pernod och Dubonnet i gommen pÄ varje ParisÀlskare. DÀr strÄlar pittoreska mÀnniskor samman, dÀr gÄr diskussionen lidelsefullt hög, medan glasen torkas och vÀrden stryker sig över munnen med servetten.

En lang rad charmfulla portrÀtt - alla baserade pÄ personliga sammantrÀffanden och intervjuer - utgör huvuddelen av boken: portrÀtt av Françoise Sagan och Marcel Aymé, av den förtrollande kvinnan bakom Mendés-France, av det sextiotreÄriga underbarnet Jean Cocteau och mÄnga andra.

Slutkapitlet i boken utgöres av nÄgot av det finaste Birgit Tengroth över huvud taget skrivit, hennes berÀttelse om varför hon blev katolik, en öppenhjÀrtig bekÀnnelse, helt prÀglad av författarinnans mod, Àrlighet och genomskÄdande intellekt.