(0)

Noget om og fra Rønnebæk Sogn med Rønnebæksholm

E-book


”Jeg har hørt af folk, som forstår sig derpå, at den høje bankerække, som går igennem Rønnebæk Sogn fra nordvest mod sydøst, er dannet under vandet, mens Sjællands kyst var ved Vesteregede Banker; den kom da frem som en sandrevle i havet, og vandet skyllede hen over dens højeste toppe og over landet både syd og nord for dem.”

Lokalhistoriker Franziska Carlsen fortæller om Rønnebæk Sogn på Næstved-egnen helt tilbage fra forhistorisk tid. Hun kommer ind på områdets geologiske oprindelse, folkloren om trolde, elvere og hellige steder, lokale skikke og eventyr. Bogen beskriver endvidere egnen, som den så ud i ældre tid, og i midten af 1800-tallet, hvor bogen blev udgivet, samt egnens betydning i de store landsdækkende begivenheder gennem tiden.

Bogen udkom første gang i 1861.

Franziska Carlsen (1818-1876) var en dansk forfatter og lokalhistoriker, der skrev flere værker om Sjællands lokalhistorie. Hun var godsejerdatter og begyndte allerede som ganske ung at interessere sig for lokalhistorie. Særligt kendt er Franziska Carlsen for tobindsværket ”Efterretninger om Gammelkjøgegaard og omegn”, der fortæller om hendes fødegård og dens omegn.