(10)

Schackspelaren : historien om kidnappningen av Fabian Bengtsson

audiobook & e-book


Morgonen den 17 januari 2005 var Sibas vd Fabian Bengtsson pÄ vÀg till jobbet. Men han kom aldrig fram. I garaget överfölls Fabian av tvÄ mÀn, bevÀpnade med pistol och tÄrgas. Sedan hölls han inspÀrrad i en ljudisolerad lÄda i 17 dygn. GÀrningsmÀnnen krÀvde en lösensumma pÄ drygt 50 miljoner kronor för att slÀppa honom.

Göteborgs tingsrÀtt har kallat kidnappningen för ett brott som saknar motstycke i svensk rÀttshistoria. Men vad var det egentligen som hÀnde? Trots att kidnappningen av Fabian Bengtsson Àr sÄ omskriven har mycket varit höljt i dunkel. Men nu kan spelet bakom kulisserna för första gÄngen avslöjas.

Journalisterna Andreas Utterström och Anna Wetterqvist har djupdykt i materialet om den spektakulĂ€ra kidnappningen. HĂ€r berĂ€ttar de historien om hur svensk polis trots obegrĂ€nsade resurser och hjĂ€lp av en av vĂ€rldens frĂ€msta kidnappningsexperter frĂ„n Scotland Yard lĂ€nge famlade i mörkret. Om hur Fabian spelade Trivial Pursuit och drack whisky med en av gĂ€rningsmĂ€nnen som med tiden tyckte sĂ„ bra om sitt offer att han Ă„ngrade sig. Om den före detta polischefen som bedrev privatspaningar pĂ„ uppdrag av familjen Bengtsson. Om hur en falsk kidnappare i Österrike försökte lura till sig lösensumman. Och om förhörsledaren som var tvungen att vinna i schack för att fĂ„ svar pĂ„ sina frĂ„gor och dĂ„ Ă€ntligen uppdagade hela sanningen.


Narrator: Magnus Schmitz

Duration: