(0)

Slottsfinal

E-book


”Den ende, som egentligen sĂ„g ut att tillhöra ett resande teatersĂ€llskap i gammaldags bemĂ€rkelse, var Theodor Briljert. Med tunt men vĂ€lfriserat hĂ„r, stora drag, ljusgrĂ„ kostym och vita damasker satt han dĂ€r rak i ryggen och stödde hakan pĂ„ kĂ€ppkryckans elfenben och tycktes fylld av belĂ„tenhet med sig sjĂ€lv och ogillande av yttervĂ€rlden. Man sĂ„g genast att han tagit namnet.”

Av ekonomiska skĂ€l mĂ„ste slottsfolket upplĂ„ta sitt Frövik som scen till en filminspelning, dĂ€r den unge hjĂ€lten Ossian StjĂ€rnströms tragiska öde skapar en mĂ€rklig gemenskap mellan en del av filmfolket och Ă€ven inverkar pĂ„ slottsherrskapets liv. Slottsfinal – boken om det gamla herresĂ€tet som fick en sista glansperiod i filmens drömvĂ€rld Ă€r spĂ€nnande och gripande lĂ€sning frĂ„n början till slut.

Sigfrid Siwertz, 1882-1970, var författare, poet, och ledamot av Svenska Akademien frÄn 1932. Bland hans mest minnesvÀrda verk Äterfinns familjeromanen Selambs frÄn 1920 och ungdomsboken MÀlarpirater frÄn 1911, den tidigare gjordes till TV-serie 1979 i regi av Bengt Lagerkvist. Slottsfinal utkom för första gÄngen 1950.