BerÀttare i Som ödet vill Àr en iransk kvinna i yngre medelÄldern. Hon och hennes familj tvingas fly frÄn Iran nÄgra Är efter att schahen störtats. Mannen som Àr lÀrare har suttit i fÀngelse en tid och kan inte lÀngre arbeta eftersom han förföljs sÄvÀl av polis som militanta studenter.
Flykten blir lÄng. Med bara ett par smÄ vÀskor som bagage smugglas de ur landet, men vad som skulle bli en ganska enkel ridtur över bergen till Turkiet förvandlas till en flera veckor lÄng vÀntan i avlÀgsna bergsbyar. De tas om hand av olika mellanhÀnder och kurirer, och vÀl i Turkiet mÄste de finna nya smugglare som kan hjÀlpa dem vidare.
Efter flera mÄnaders ovisshet hamnar familjen till sist i Sverige. De kÀnner lycka över att ha funnit en tillflyktsort, men lyckan blandas med förödmjukelsen att tvingas söka hjÀlp, och smÀrtan i att ha ryckt upp de egna rötterna. Osminkat och personligt berÀttas om vad anpassningen till ett nytt liv kostar familjegemenskapen.
Fateme Behros berÀttar sakligt, osentimentalt och mycket levande om flykten frÄn det gamla hemlandet och livet i det nya. Samtidigt genomlyses hennes bok av en kÀrv och lÄgmÀld humor, och av en grundlÀggande livsoptimism. Hon levandegör sin berÀttelse genom minnesÄterblickar och betraktelser kring livet i Iran, alltifrÄn badhusbesök och brödbak och kvinnornas vardagsliv förr och nu, till hur revolutionens exaltation grep omkring sig, för att följas av terror och skrÀck.
Som ödet vill Àr i mycket en kvinnoroman, men med en mogen insikt i mannens svÄra situation. Det Àr en roman som ger en ovanlig inblick i vidden av de förluster som flykt och invandring innebÀr, och de segrar över hinder som Àr mÀnniskans möjlighet.
Fateme Behros (f. 1944) kom till Sverige som flykting frÄn Iran 1983. FrÄn hemlandet har hon ubildning i persiska sprÄk och litteratur, och i Sverige utbildade hon sig till hemsprÄkslÀrare. Hon arbetar f.n. som textillÀrare för vuxna invandrare i Uppsala. SkönlitterÀrt har hon bl a medverkat i antologin "VÀrlden i Sverige". Detta Àr hennes svenska romandebut.