(0)

Vikingarnas ursprung

E-book


Hans Àr uppvuxen i Arboga. En stad med stor medeltidshistoria, men ingen berÀttad historia före den tiden.

Eftersom han i sin ungdom hade funderat pÄ att bli historiker eller arkeolog, sÄ visste han att gÄrdsnamn som slutar pÄ -inge eller -unga har sitt ursprung frÄn Kristi födelse till Är 500 e.Kr.

MÄnga gÄrdsnamn i trakterna runt Arboga, Köping och Kungsör hade de namnÀndelserna, men varför fanns det ingen kunskap om de gÄrdarnas tidiga historia?

Den insikten blev startpunkten för hans 30-Äriga letande bland höjdkurvor, havsnivÄer, ortsnamn, gamla skrifter, följande av bÀckar, Äar och sÄ vidare. Boken Beowulf har forskare analyserat sedan 1800-talets början, men fortfarande Àr man oense om var bokens alla hÀndelser och platser har legat och om bokens innehÄll bara Àr fria fantasier?

Boken beskriver hĂ€ndelser i Skandinavien under 500-talet e.Kr. pĂ„ ett sĂ„ detaljerat sĂ€tt att Hans började leta dag ut och dag in pĂ„ kartor frĂ„n Jylland, VĂ€stergötland, Östergötland och Gotland för att hitta de tvĂ„ fornborgar som lĂ„g i Rafnes-wadu (wadu=skog), vilket enligt forskarna betyder Korp-skogen pĂ„ svenska.

Hittade inget sÄ Hans gav upp.

Flera Ă„r senare skulle han ta med barnbarnen pĂ„ en utflykt till ett lĂ€mpligt utflyktsmĂ„l norr om Mariefred. Plockade fram kartor och hittade Herrestaviken. Strax söder om den viken hittade han RĂ€fnĂ€s kungsgĂ„rd. Namnet RĂ€fnĂ€s-skogen var ju slĂ„ende likt det Rafnes-skogen som han förgĂ€ves hade letat efter. Även de tvĂ„ fornborgarna fanns i den skogen. Korpskogen var alltsĂ„ troligtvis en felöversĂ€ttning av platsen Rafnes-wadu. Via nya studier av Beowulf, Rolf Krakes saga, Helge Hundingbane och mĂ„nga andra skrifter började han kunna kartlĂ€gga personer, platser, hĂ€ndelser och samband frĂ„n 400-talet till 700-talet.

Resultaten av hans 30-Äriga amatörforskning har gjort att han har upptÀckt ett helt nytt kapitel i den nord-Europeiska fornhistorien.

MÄnga historiker hÀvdar att slaget vid BrÄvalla aldrig har Àgt rum samt att Ivar Vidfamne och Harald Hildetand inte var verkliga personer. Visst kan det vara sÄ, men i den hÀr bokens kontext med de tvÄ konkurrerande handelslederna genom Skandinavien kÀnns det mer troligt att detta var verkliga personer och hÀndelser som mÄhÀnda uppförstorades för att man skulle uppnÄ den politiska mÄlsÀttningen med Ynglingatal, Ynglingasagan och andra politiska, norröna historier.