Bomullssviten

"En roman sĂ„ intensiv att ordern vibrerar och nĂ€stan lyfter frĂ„n sidorna." - M-Magasin ”Det Ă€r ett viktigt och vĂ€rdefullt romanbygge som Susanna Alakoski skĂ€nker lĂ€sarna och jag glĂ€ds Ă„t att Ă€nnu en del i sviten Ă„terstĂ„r.” - BorĂ„s Tidning "Alakoski skriver den moderna arbetarromanen, med humor, komprimerade scener, en frihet frĂ„n förelĂ€sning och ideologi, en finurlighet i detaljer och dialog som gör lĂ€sningen behaglig och omvĂ€xlande. 
 Imponerande sakkunskap, trĂ€ffsĂ€kra markörer över tid och plats, ett berĂ€ttartempo och en angelĂ€genhet som man tar till hjĂ€rtat." - Norrbottens-Kuriren ”Susanna Alakoski har skrivit Ă€nnu en roman med mycket atmosfĂ€r, dĂ€r historien följer tiden och blir levande.” - Upsala Nya Tidning Dotterdottern Ă€r del tre i Susanna Alakoskis kritikerrosade svit som följer fyra generationer kvinnor i samma slĂ€kt under 1900-talet. NĂ€r Kathrines mormor vĂ€xte upp avlöste krigen varandra. SmĂ„ enkla bomullsspinnerier utvecklades till stora textilkoncerner. Kathrines mamma Greta flyttade till Sverige, hamnade i SkellefteĂ„ och upplevde textilindustrins framgĂ„ngsĂ„r. NĂ€r sjuttiotalet övergĂ„r i Ă„ttiotal gĂ„r Kathrine pĂ„ gymnasiet och vet i alla fall en sak: hon ska inte jobba i textilen. Inte bara för att en ny tid Ă€r hĂ€r - Algots Nord gĂ„r mot konkurs tillsammans med stora delar av övrig textilindustri – utan för att det finnas en annan vĂ€rld Ă€n mammas och mormors dĂ€rute. Hon lĂ€ngtar bort, inte bara frĂ„n smĂ„stadens instĂ€ngda liv utan ocksĂ„ frĂ„n modersarvet, Finland och klĂ€dindustrin. Hon bara vet inte vart hon ska resa, eller hur. Hon pĂ„börjar en planlös resa som tar henne till storstaden Göteborg och vidare ut i Europa och vĂ€rlden. "Nyansrikt om textilindustrin och kvinnoliven." - VĂ€sterbottens-Kuriren ”Hur traditioner och generationer bildar lĂ€nkar - just det blir sĂ€rskilt fint uttryckt i Susanna Alakoskis bomullsromansvit. Men centralt Ă€r ocksĂ„ skildringen av unga mĂ€nniskors uppbrott. De krafter som driver Hilda, Greta och Katherine att ge sig ivĂ€g. LĂ€ngtan efter ett bĂ€ttre liv, efter ett eget liv, eller helt enkelt ett liv. ... en praktfull gobelĂ€ng tillĂ€gnad finska och svenska arbetarkvinnor. Det Ă€r ett bĂ„de folkbildande och innerligt verk." - Arbetarbladet ”Alakoski gestaltar med precision ett fullstĂ€ndigt schizofrent sexuellt kodsystem för flickor och unga kvinnor. De har sĂ„klart ocksĂ„ lust och begĂ€r, men kan helt plötsligt reduceras till verktyg i killarnas interna gemenskap och statushierarki. 
 Om BomullsĂ€ngeln och Londonflickan cirklade kring överlevnad, migration, arbete och drömmar, sĂ„ handlar alltsĂ„ Dotterdottern mycket om identitet och arv.” - Sydsvenskan