Året är 1940, och Norge är under tysk ockupation. När regeringen går i exil i London tar de nazistiska trupperna över ansvaret för lag och ordning. Snart vänder sig de tyska poliserna mot de norska medborgarna, och börjar möta dem med våld för minsta förseelse. Den norska polisen, som fortfarande tillåts arbeta vid sidan av de nazistiska poliserna, eller "hirden" som de kallades, börjar istället skydda medborgarna från den ockuperande maktens våld. Efter det så kallade hirdslaget, då Oslos polis och polisrytteri gick i aktivt angrepp mot de tyska poliserna, blev de ridande poliserna hyllade som hjältar.
Polisrytteriet i Oslo påbörjade sin verksamhet under slutet av 1800-talet. Deras arbetsuppgifter varierar från att visa upp sig och försöka hålla ordning i folksamlingar, till att vara mitt i våldsamma upplopp och till häst jaga gärningsmän i full galopp uppför trappor i byggnader. Här berättas Oslos polisrytteris historia, och berättelsen om de mest spektakulära händelserna som de varit del av.
I Nordisk kriminalkrönika berättar poliser själva om sina mest uppmärksammade, omskakande, och svåra fall.
Nordisk Kriminalkrönika är ett historiskt verk. Berättelserna och samlingarna är uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha föråldrat eller kontroversiellt innehåll. Eventuellt stötande material är inte uttryck för förlagets hållning.