(0)

BALANGURU : MENNESKER OG MYTER I EN KALASHALANDSBY I HINDUKUSH

E-book


Feer og dĂŠmoner, guddomme og shamaner, hellige geder og ofringer, jordskĂŠlv og springfloder, fĂždsler og dĂžd, glĂŠde og sorg, rent og urent, urene kvinder med stor frihed, et mindretal truet af tiltagende islamisme – alt dette er virkeligheden hos bjergfolket kalasha, som har bevaret deres urgamle religion og kultur og bor i det barske Hindukush i Nordvestpakistan. Gennem lange Ă„rlige ophold over 25 Ă„r har forfatteren levet i landsbyen Balanguru nĂŠsten 2Âœ Ă„r i alt og taler sproget kalasha.

Kernen i den rigt illustrerede bog er kalashaernes egne forklaringer, myter, historier, poesi og livsfortéllinger. Dette omgives af forfatterens beskrivelser af begivenheder og personer. Bogens fortéllinger er ordnet i hoveddele – introduktion, vinterfesten, dalens urene verden, fjeldets rene verden, sygdom, islam vinder frem – men kan sagtens léses hver for sig. Et detaljeret emneregister gþr bogen velegnet i etnografiske og religionshistoriske sammenhénge.

Uddrag af bogen

Nu krĂŠngede dĂŠmonen sin mave og begyndte at trĂŠkke alle tarmene ud af den, men Rahim havde et reb bundet om livet, og det begyndte han at vikle lĂžs. SĂ„ troede dĂŠmonen, at Rahim gjorde det samme som ham selv og blev bange.

***

Sitjin Bibi gned grundigt sine hÄndflader mod lergulvets stÞv for bedre at kunne holde fast pÄ barnet. SÄ stak hun begge hÊnder op under Lalizörs kjole og Äbnede fÞdselsvejen.

Pludselig gik det hurtigt. Fostervandet plaskede, og en lille dreng med knyttet blÄligt ansigt kom frem.

***

Åh, sĂžde sol / fra Kawalun / Min elskede / du er sĂ„ ung / Det er for meget / for mit sind / at sidde her / det kolde sted / og tale om / vor kĂŠrlighed / – uendeligt.

***

– Det er desvĂŠrre bare sĂ„dan, at vi er omringet af muslimske fundamentalister 
 De anser os for urene. De prĂžver pĂ„ at gĂžre en ende pĂ„ os – ikke regeringen, men de fundamentalistiske grupper i Pakistan, som vokser nu og spredes overalt.

Om forfatteren

Birgitte Glavind Sperber (f. 1942) bor i Ribe. Universitetsuddannet i biologi, geografi og etnografi. Pensioneret seminarielektor. PrisbelĂžnnet dokumentarfilmmager. Over 2 Ă„r i alt hos kalashafolket 1983-2008. Flere publikationer om folket (dragter og tekstiler, natursyn mm). Foredrag med film om kalashafolket. Gift, to voksne bĂžrn og et barnebarn.