(0)

Dagvognen

E-book


"’De vil le af mig – og kalde det historisk svĂŠrmeri, der ikke svarer til min bestemmelse,’ sagde min ledsagerinde, ’men det er ikke muligt at forlade dette sted uden at have lagt min hĂ„nd pĂ„ Christian den Fjerdes svĂŠr; jeg har fra ganske lille barn altid elsket Eleonora Christine Ulfeldts fader.’

Hun trak handsken af og lagde hÄnden pÄ kÄrdehÊftet. En blank, glat guldring omslyngede den ene finger; det var mig, som om jeg havde set en slange.

’AltsĂ„ forlovet,’ tĂŠnkte jeg ved mig selv med et suk, – og vi forlod hvĂŠlvingen, som havde bragt mig denne uvelkomne opdagelse."

En ung kontorist stÄr pÄ dagvognen efter at have tilbragt julen pÄ landet. Nu gÄr turen til KÞbenhavn og et arbejde, der er ved at knuge livet ud af ham. Han kender ingen af sine medpassagerer, og alligevel kommer den langsommelige og iskolde kÞretur til at Êndre hans liv.

Carl Bernard er pseudonym for den danske forfatter Andreas Nicolai de Saint-Aubain (1798-1865), der stod bag en rÊkke romaner og noveller. Carl Bernard er sÊrligt kendt for sine historiske romaner, der bar prÊg af stort kendskab til de fÄ kilder, der dengang fandtes om de historiske perioder, han skrev om. BÞgerne bragte ham stor succes pÄ hans egen tid, og han huskes endnu for dem i dag.