(0)

Den första stenen

E-book


Den första stenen Àr en roman om mÀnniskor fÄngade i kriget, om förlust och död, om kÀrlek, vÀnskap, förrÀderi och katastrof.

Jag gÄr mellan fulla och tomma gravar. Vem kontrollerar kistornas innehÄll? Vem inspekterar gravstenarnas inskriptioner? Vilka var de, nÀr de levde? Vilka Àr de, nÀr de dör?

Journalisten och författaren Carsten Jensen slog igenom pĂ„ 90-talet som reseskildrare, bland annat frĂ„n Afghanistan som han besökte första gĂ„ngen 1988 och som han sedan Ă„tervĂ€nt till under fyra decennier. Sina erfarenheter och upplevelser i detta land – drabbat av ett krig som aldrig tycks ta slut – har han omvandlat till en mĂ€ktig och tankevĂ€ckande roman om krigets mĂ„nga ansikten och framför allt om vad kriget gör med de mĂ€nniskor som deltar i det med sina egna kroppar.

I centrum för berÀttelsen stÄr en grupp unga mÀn och kvinnor som anmÀlt sig till att delta i kriget i Afghanistan, drivna av ett behov av att utmana sig sjÀlva under extrema förhÄllanden. Men snart stÄr de inför prövningar som ingen militÀr trÀning har förberett dem pÄ, och överlevnad mot alla odds blir deras enda uppdrag. Avskurna frÄn omvÀrlden och förlorade i okÀnt territorium, Àr de pÄ jakt efter en övermÀktig fiende. Rollerna som förföljare och förföljda skiftar oavbrutet, tills de inte lÀngre kan skilja gott frÄn ont, vÀn frÄn fiende, verklighet frÄn fantasi. Den slutliga uppgörelsen tvingar dem till en uppgörelse ocksÄ med sig sjÀlva.

Den första stenen har redan fÄtt flera priser och utmÀrkelser, och planer finns pÄ att filmatisera den.