(0)

Den gode soldat

E-book


Klassiker. „DETTE ER DEN SØRGELIGSTE HISTORIE, JEG NOGEN SINDE HAR HØRT." SĂ„ledes begynder Ford Madox Ford sin berĂžmte klassiker Den gode soldat. En sĂžrgelig historie; men det er ogsĂ„ en fremragende skildring af lidenskabernes spil i et miljĂž, hvor konventioner, etikette og sociale ambitioner lĂŠgger et stramt diktat ned over menneskelivet. I ni Ă„r har John og Florence Dowell tilbragt deres somre pĂ„ et mondĂŠnt kursted i Bad Nauheim. Her har de sluttet venskab med ĂŠgteparret Ashburnham – et pĂ„ overfladen distingveret og velfungerende engelsk par, som dog i virkeligheden har voldsomme problemer. I kampen for at bevare ĂŠgteskabet, og facaden, tager de alle midler i brug – ogsĂ„ andre mennesker. Snart bliver ogsĂ„ John og Florence involveret i dette spil, og tĂŠppet kan gĂ„ op for sidste akt af den ashburnhamske tragedie.

Den gode soldat udkom oprindelig i 1915. Den er sidenhen havnet pÄ bÄde Modern Library's 100 Best Novels, The Observer's 100 Greatest Novels of All Time, og The Guardian's 1000 novels everyone must read.

FORD MADOX FORD (1873-1939) blev fþdt ind i en tyskengelsk kunstnerslégt, der blandt andet talte maleren Ford Madox Brown og musikkritikeren Francis Hueffer. Ford fþrte arven videre og figurerede livet igennem i det internationale kunstnermiljþ. Han var medstifter af de betydningsfulde litteraturtidsskrifter The English Review og The Transatlantic Review, arbejdede tét sammen med forfattervennen Joseph Conrad og blev endvidere i 1920’erne en del af den kreds af modernistiske forfattere, der samlede sig omkring Gertrude Stein i Paris.

Ford var uhyre produktiv og nĂ„ede at udsende mere end 80 bĂžger. Foruden hovedvĂŠrket Den gode soldat kan bl.a. nĂŠvnes den succesrige romancyklus Parade’s End (1924-28), der trĂŠkker pĂ„ Fords egne erfaringer fra 1. Verdenskrig.