(0)

En chans att göra skillnad

E-book


Kriget i Syrien har lett till en rekordhög invandring till Sverige. Även mĂ„nga mĂ€nniskor frĂ„n Somalia, Irak, Afghanistan och Eritrea söker sig hit. Bland de nyanlĂ€nda finns allt fler som har en mycket kort utbildningsbakgrund. Att lyckas med arbetsmarknadsintegrationen Ă€r avgörande för ett socialt sammanhĂ„llet Sverige.

Författaren visar i boken att det Àr politiken det Àr fel pÄ, inte mÀnniskorna som kommer hit. Men Alliansregeringen och oppositionen stÄr handfallna inför integrationsutmaningarna. Priset för den misslyckade arbetsmarknadspolitiken fÄr kommunerna betala, genom högre arbetslöshet och ökade utgifter för socialbidrag. Kommunerna stÄr inför en kostnadschock nÀr lokalt finansierade arbetsmarknadsinsatser mÄste byggas ut.

Kommunernas ansvar Àr samtidigt en chans att förÀndra. Med rÀtt utformad politik Àr det fullt möjligt att skapa en inkluderande arbetsmarknad. Svaret ligger inte i kostsamma insatser, utan reformer som aktiveringskrav, resultatstyrning i arbetsmarknadsinsatser och vuxenutbildning samt minskat regelkrÄngel för företag.

Boken analyserar ocksÄ fyra kommunala modeller för arbetsmarknadspolitik: Solna-modellen, Nackas Jobbpeng, SödertÀljes Telge-modell och Stockholms Jobbtorg. Modellerna jÀmförs utifrÄn deras kostnadseffektivitet och koppling till forskning.

Li Jansson Ă€r nationalekonom pĂ„ Svenskt NĂ€ringsliv och arbetar med arbetsmarknaden för utlandsfödda och personer med funktionsnedsĂ€ttningar. Hon har tidigare gett ut boken VĂ€lstĂ„ndssamhĂ€lle för alla – den företagsamma vĂ€gen ur fattigdom pĂ„ Ekerlids Förlag.