(2)

Flush : historien om en hund

E-book


NĂ€r Virginia Woolf skrev Flush – berĂ€ttelsen om Elizabeth Barret Brownings cockerspaniel – var hon pĂ„ sitt mest överdĂ„diga humör. Med pĂ„taglig förtjusning kryper hon in i Flushs gyllenröda pĂ€ls och utforskar genom hans ögon och inte minst genom hans nos vĂ€rldens skugg- och solsidor. DĂ€r Ă€r Englands gröna Ă€ngar med harar som gjorda för en spaniel att jaga, dĂ€r Ă€r Londons paradgator och elĂ€ndiga slumkvarter, dĂ€r Ă€r Florens myllrande marknadstorg. Och dĂ€r Ă€r Elizabeth Barret sjĂ€lv, den berömda 1800-talsförfattarinnan som sjuklig och överbeskyddad möter poeten Robert Browning och enleveras av honom till Italien.

Flush Àr Virginia Woolfs roligaste och mest lÀttillgÀngliga bok och en bok med mÄnga bottnar: en spirituell tids- och miljöskildring, en skiss av ett författarliv och ett portrÀtt av en hund, sÄ fyllt av inlevelse att det ger lÀsaren helt nya perspektiv pÄ den mÀnskliga tillvaron. Romanen utkom för första gÄngen 1933.

”Mellan dem fanns den bredaste klyfta som skiljer den ena varelsen frĂ„n den andra. Hon kunde tala. Han var stum. Hon var kvinna, han var hund. SĂ„ tĂ€tt förenade, sĂ„ oĂ€ndligt fjĂ€rran, sĂ„g de pĂ„ varandra tills Flush med ett enda sprĂ„ng hoppade upp i soffan och lade sig dĂ€r han skulle ligga för all framtid – pĂ„ plĂ€den vid miss Barretts fötter.”