(2)

Gamla brev om Sherlock Holmes

E-book


Den hÀr e-boken Àr perfekt lÀsning för dig som Àr en Àkta Sherlock Holmes-fanatiker, eller om du har författar-ambitioner.

I de hÀr rÀtt korta texterna skriver Sherlocks skapare, författaren Arthur Conan Doyle, om de mÀrkliga förfrÄgningar han fick frÄn sina mÄnga fans.

Du fÄr lÀsa om de mÄnga personer som skrev till Doyle i tron att mÀsterdetektiven var en riktig person och de mÀrkliga resultat det hÀr innebar.

Det mest spĂ€nnande i den hĂ€r e-boken Ă€r att författaren sjĂ€lv berĂ€ttar hur han flera gĂ„nger tog sig an riktiga kriminalfall – och faktiskt löste nĂ„gra av brotten.

Den hĂ€r texten skrevs av författaren Arthur Conan Doyle, (1859–1930), och publicerades första gĂ„ngen pĂ„ engelska Ă„r 1922 i tidningen ”Strand Magazine”. Arthur Conan Doyle var ursprungligen lĂ€kare och skapade rollfigurerna Sherlock Holmes och doktor Watson med nĂ„gra av sina kollegor och lĂ€rare som förebilder.

Den hĂ€r översĂ€ttningen till svenska publicerades Ă„r 1923 och gjordes av Hanna Flygare (1843–1925) samt MĂ€rta Lindqvist (1888–1939). Hanna Flygare var en av 1900-talets flitigaste översĂ€ttare med över 200 titlar. MĂ€rta Lindqvist var framför allt kĂ€nd som kolumnist i Svenska Dagbladet. Men hon var ocksĂ„ en flitig översĂ€ttare med bĂ„de norske Knut Hamsun och berĂ€ttelserna om ArsĂšne Lupin pĂ„ sin meritlista.