(0)

Historien om Griseoksen

E-book


Med "Historien om Griseoksen" befinder vi os overvejende i et univers af natteliv, som det udfolder sig for vores hovedfigur, nemlig Griseoksen.

Griseoksen er et klovdyr, som i Ärhundreder har formÄet at undgÄ opdagelse. Zoologer har ikke opdaget den, heller ikke selv om den ret ofte lever i forholdsvis tÊr befolkede omrÄder, da den er god til at skjule sig. Griseoksen har seks maver, fordi den bÄde spiser planter og kÞd. Den er drÞvtygger, og ud over de fire af maverne, der har samme funktion som andre oksers, har den ogsÄ en stege- og en kogemave til at behandle kÞdet i.

Trods navnet fĂžder Griseoksen ikke levende unger, men lĂŠgger ĂŠg. Hvis den vil, lĂŠgger den mellem 11 og 20 ĂŠg om forĂ„ret, lige efter forĂ„rsjĂŠvndĂžgn. Æggene lĂŠgges i de underjordiske huler, hvor griseokserne bor. Æggene udruges ved hjĂŠlp af en kombination af varmen fra de store trĂŠrĂždder, der danner hulens tag og vĂŠgge, og varmen fra begge forĂŠldres horn. I yngletiden bliver forĂŠldrenes horn i stand til at glĂžde, sĂ„ de kan bruges til at varme trĂŠrĂždderne op med. Det mĂ„ griseokserne gĂžre mellem seks og otte gange i dĂžgnet. Trods det relativt store antal ĂŠg, klĂŠkkes der normalt kun Ă©n til to og hĂžjst tre unger. Udrugningen begynder, nĂ„r det fĂžrste ĂŠg er lagt, og rugetiden er pĂ„ 50 dĂžgn med klĂŠkning i sidste halvdel af maj mĂ„ned.

Det er her om forÄret, vi mÞder vores egen griseoksefamilie, hvor tre nye griseokseunger sÊtter fut i nattelivet, og krÊver en masse mad og opmÊrksomhed. Vi kommer med pÄ nogle af deres oplevelser, og hÞrer om, hvordan griseokserne lÊrer at begÄ sig uden for hulen. Da griseokser er glade for at synge og hÞre historier, sÊtter de stor pris pÄ at mÞde andre som kan fortÊlle en god historie, synge en sang og levere rim og remser; og de digter ogsÄ gerne lÞs selv, bÄde til hverdag og fest.

Griseoksen er udbredt over det meste af verden; dog ikke i de arktiske omrÄder. Den kan leve i sÄvel tempererede, subtropiske og tropiske klimabÊlter, hvor der er adgang til drikkevand, grisekÞd, fjerkrÊ, bÊr, rodfrugter og andre spiselige planter. Kendte fjender: BÞnder, lyseokser, rÊve, ugler og - i nogle omrÄder - ulve. Kendte venner: Muldvarpe, spÊtter, musvÄger, kaniner, og mÄske andre, for eksempel mindre menneskebÞrn.

Som helhed kan bogen beskrives som fabulerende over sÄvel fakta som fiktion. Med afsÊt i griseoksernes univers og "historier i historien", kommer vi pÄ besÞg i andre dyr og vÊseners universer.