(2)

Holism och reduktionism

E-book


Den hÀr boken tar dig med pÄ en populÀrvetenskaplig resa genom diverse vetenskapliga omrÄden som omfattar delar av vetenskapsteori, fysik, genetik, psykiatri och neurovetenskap. Inom holism, som betyder hel eller odelad, vill man undersöka olika system sammanhÄllna som en helhet, medan reduktionismen, detaljanalysen, innebÀr en undersökning av de olika delarna av systemet var för sig. Det Àr allmÀnt kÀnt att naturvetenskaplig litteratur kryllar av reduktionistiska studier och teorier. Men det Àr mindre kÀnt att naturvetenskaplig litteratur Àven rymmer en omfattande och vÀxande mÀngd holistiska studier, och att mÄnga holistiska tankegÄngar har funnits hos naturfilosofer och biologer under flera sekler.

MÄlet med boken Àr att försöka förstÄ holism och reduktionism ur ett naturvetenskapligt perspektiv och att studera hur dessa gestaltar sig i olika skepnader, sÀrskilt inom biologi och psykiatri. Det grundlÀggande synsÀttet i boken Àr att holism och reduktionism Àr tvÄ sidor av samma mynt, organiserade i hierarkiska strukturer som intar ombytta roller nÀr man förflyttar perspektivet frÄn en nivÄ till en annan i hierarkin.

Boken vÀnder sig till en allmÀnhet med intresse för vetenskap eller psykiatri. Den orienterar lÀsaren genom den historiska utvecklingen av diverse begrepp och forskningsresultat sÄvÀl som ger en överblick av dagsaktuella forskningsomrÄden. Boken kan med fördel Àven anvÀndas i olika utbildningar för att ge en överblick över aktuella omrÄden inom naturvetenskap och psykiatri.

Jayanti Chotai Àr professor i psykiatri och docent i matematisk och genetisk statistik vid UmeÄ universitet samt överlÀkare i psykiatri vid Norrlands universitetssjukhus i UmeÄ.