(0)

Kampen med kroppen : Alternativ behandling i et bruger- og samfundsperspektiv

E-book


Krystaller, healing, akupunktur og meditation. Engang var det navnene pÄ noget eksotisk, men det er det ikke lÊngere. Over halvdelen af danskerne bruger i dag forskellige former for alternativ behandling for at holde sig sunde og for at helbrede sygdom.

Bogen undersÞger, hvorfor danskerne bruger alternative behandlinger - og hvad de fÄr ud af det. For de alternative behandlingsformer er ofte meget dyre at bruge, og de stÄr uden for den offentlige sygesikring. Samtidig er der ingen udbredt videnskabelig evidens for, at de faktisk virker helbredende pÄ sygdomme som f.eks. krÊft eller sukkersyge.

Bogen belyser sociale og kulturelle aspekter ved sundhed, sygdom og behandlingssystemer, som ofte overses, nÄr talen falder pÄ de alternative behandlingers effekt. PÄ baggrund af interviews med brugere af bl.a. akupunktur, zoneterapi og mindfulness-meditation konkluderer forfatterne, at der ved alternative behandlingsforlÞb opleves andre gode effekter end dem, man undersÞger i lÊgevidenskaben og i det konventionelle behandlingssystem. Bogen kaster derfor ogsÄ et kritisk blik pÄ begreber som 'effekt' og 'evidens' og introducerer i stedet det processuelle begreb 'virken', da det kan give os en bedre forstÄelse af de alternative behandlingsformers popularitet.