(0)

Kinesisk religion og livsanskuelse : Fra arkaisk til moderne tid

E-book


NÄr vi prÞver at forstÄ den kinesiske kultur historisk og aktuelt, er vi henvist til at betjene os af begreber, der dybest set er ulÞseligt forbundet med den vestlige civilisations historie. Begreber som "religion" og "filosofi" har ikke umiddelbart noget direkte modstykke i den kinesiske kulturs historie. Kan man nÊrme sig disse emner pÄ en mÄde, som respekterer den kinesiske kontekst og de fundamentale kategorier, som den historisk har udmÞntet sig i?

Det er Klaus Bo Nielsens projekt med denne bog at male pÄ sÄ stort et lÊrred, at der er plads til den "kinesiske vinkel". En historisk organiseret fremstilling af de kinesiske religioner, fra oldtid til i dag, sÊttes ind i en stÞrre sammenhÊng af kosmologi, livsanskuelse og tÊnkning, for bedre at kunne rumme den kinesiske kulturs egne fundamentale kategorier og kompleksitet.

Med afsÊt i en prÊsentation af kinesisk kosmologi og arkaisk religion giver bogen en grundig fremstilling af de tre store "skoler" i den kinesiske kulturs historie: kongfuzianisme, daoisme (taoisme) og buddhisme. Men er der tale om "filosofi" eller "religion"? Begge dele; bÄde kongfuzianismen og daoismen kan sammenlignes med store flodsystemer, hvor strÞmmen undertiden deler sig i flere lÞb, for siden at flyde sammen igen. Det er traditioner, som har givet afsÊt bÄde til en tÊnkning, der ligger nÊrmest den vestlige kategori "filosofi", og til forestillinger, der nÊrmere ligner "religion".

Kinesisk religion og livsanskuelse er struktureret pÄ en mÄde, som giver god plads til denne kompleksitet. Bogen afrundes med en fremstilling af moderne folkereligion, som den praktiseres i dag.