(0)

Operation Stella Polaris

E-book


HÀr berÀttas historien om Stella Polaris, en omdiskuterad operation som initierades 1944. Denna hÀndelse skulle kasta en lÄngvarig skugga över historieskrivningen Ànda fram till kalla krigets slut.

I syfte att förhindra att finskt underrÀttelsematerial hamnade i Sovjets hÀnder, genomfördes en massiv evakuering. Hela den finska signalspaningen, inklusive allt material och teknik, förflyttades till Sverige under kodnamnet Stella Polaris. OcksÄ familjer till signalspanarna evakuerades, dÄ deras nÀrvaro i Finland riskerade att ge upphov till utpressningssituationer.

Johanna Parikka Altenstedt tecknar en delvis ny och mer nyanserad bild av den historiska kontexten som de smĂ„ nationerna Finland och Sverige befann sig i under andra vĂ€rldskriget. Den bild av operation Stella Polaris som vĂ€xer fram visar hur denna topphemliga militĂ€ra manöver Ă€ven var ett topphemligt politiskt spel – ett spel som Ă€n idag sĂ€tter sin prĂ€gel pĂ„ historieskrivningen.

Johanna Parikka Altenstedt (född 1963) Àr en finlÀndsk journalist, jurist och författare, samt en föresprÄkare för miljö- och djurrÀtt. Hon har bland annat skrivit om den finsk-svenska underrÀttelseoperationen Stella Polaris och förelÀst om detta Àmne i flera lÀnder under mÄnga Är.