Nobelpristagaren Anatole France bjuder på en resa utan dess like!
I denna filosofiska resa gör några franska vänner nedslag i olika delar av historien. Josephin Leclerc, M. Goubin, Nicole Langelier, Jean Boilly och Hippolyte Dufresne har under denna vår funnit sin väg till Rom, där de vid Forums ruiner begrundar mänsklighetens historia och öde.
Från romartidens förföljande av religiösa grupper till europeiska nationers koloniala slakt av världen, till rasismen och " den gula febern" under tidigt 1900-tal. Resan börjar i romarriket, och slutar år 2207, när vännerna i ett drömlikt tillstånd får se den värld människan kan skapa om hon gör sig av med sin ondska och sina värsta instinkter.
France själv betraktade På den vita stenen som ett av sina viktigaste verk. Det är en filosofisk betraktelse om liv och politik, gestaltad på hyllad prosa.
Anatole France (1844-1924) är en av de mest lästa och uppskattade bland franska författare. Hans unika författarstil fångade skiftet mellan 18-, och 1900-tal, fin de siècle, på ett mästerligt sätt. Anatole France vann Nobelpriset i litteratur 1921.