(7)

Skuggsamlaren

audiobook


Redan pÄ ÄngbÄten ut till slottsön blir Nelson akut förÀlskad i Ai-Din, men hon Àr en av middagsgÀsterna - en av de utvalda. SjÀlv Àr han bara en simpel kock, inhyrd för den Stora middagen. Och hans obetydlighet blir Àn klarare dÄ han ser slottet: en gigantisk byggnation som strÀcker sig kilometervid intill en skog av solrosor.

Slottet Ă€r en egen vĂ€rld - för mĂ„nga av dess invĂ„nare den enda. England vĂ€sterut och Frankrike Ă„t öst Ă€r bara lĂ€nder funna i sagor. I vĂ€ntan pĂ„ den hastigt bortreste slottsherren njuter det nyanlĂ€nda sĂ€llskapet i slottets famn - och det Ă€r inte svĂ„rt, dĂ„ mottot pĂ„ ön Ă€r: "Slottet levererar". Lika omĂ€rkligt som obevekligt dras Nelson, Ai-Din och de övriga gĂ€sterna in i slottshierarkins intriger. Vilken avsikt har den lille Narren med sin lek? Är öbon Lego bara en betjĂ€nt? Är köksmĂ€staren vĂ€n eller fiende?

Förbryllande Àr ocksÄ slottets starka band bakÄt i tiden. Arvegods i tanke och ting frÄn tsartidens Ryssland, Nazityskland, PÄvedömet, Romerska riket, faraonernas Egypten och Àn djupare bort i ett forntida fjÀrran. Svaret pÄ var frÄga tycks stÀlla tvÄ nya. Mystiken förtÀtas i takt med att skillnaden mellan gÀst och tjÀnare, mellan fastlÀnning och öbo, blir otydligare och otydligare.

Och dÄ har berÀttelsen bara börjat...

Skuggsamlaren Àr en sÀllsam, fantasieggande roman. En mustig vÀrld att sjunka in i. En frejdigt berÀttad bubbla, skapad i en tÀt vÀv av mystik, humor, kÀrlek, mat- och dryckesglÀdje, poetiska bilder och framför allt en gÄtfullhet och stigande spÀnning som nÄr sin förklaring och vibrerande topp i det högst mÀrkliga och oförutsÀgbara slutet.


Narrator: Mosse Moberg

Duration: